"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Megjött a Polskibus is - irány Lengyelország!

2015. december 12. - Expresszbusz

Ránk következett, amit évek óta vártunk, mondaná Dobó várkapitány: megérkezett Magyarországra a PolskiBus. December 18-tól napi két buszjárat indul Budapest-Kelenföld-Krakkó-Kielce-Radom-Varsó útvonalon, egy nappal, és egy éjszaka. A bevezető jegyár 1+1 zlotyi, azaz összesen akár 150 ft-ért is elutazhatunk, de 1000 forint alatt szinte biztosan.

polskibus_budapest_fb.jpg

A Polskibus 2011 nyarán robbant be a lengyelországi belföldi autóbuszközlekedés piacára, a Megabus csoporttól megszokott 1+1-es árazási taktikával, azaz 1 zlotyi + 1 zlotyi foglalási díjért lehet utazni akár többszáz kilométert. Több külföldi cég több sikertelen próbálkozása után ők meg is vetették a lábukat Lengyelhonban, és mára kiterjedt belföldi hálózatot üzemeltetnek, és több járatukat nemzetközi viszonylatban is meghosszabbították.

network_map_large_polskibus_com.jpg

A lengyel belföldi buszközlekedésben sokáig egyeduralkodóak voltak az egykori lengyel VOLÁN társaságok, a PKS-ek. A rendszerváltozás során azonban kezdett körülöttük elfogyni a levegő, és méginkább az utasok. Próbáltak hatékonyságot javítani és egyesülni, de legtöbbjük kifocizta magát a piacról. Egy dologban azonban elhíresültek: mivel az autóbuszállomások többségét ők tulajdonolták, vagy kezelték, sokáig sikeresen ellenálltak annak, hogy más üzemeltetők oda beférjenek.

Hogy mindez miért érdekes? Talán amiatt, mert a Budapest és Lengyelország között közlekedő autóbuszjáratok 4 különböző helyről indulnak. A VOLÁNBUSZ és lengyel partnere által viszonylag rendszertelenül induló buszok a Népliget autóbuszállomásról, az Orangeways által közlekedtetett járatok szintén a Népligettől, de a Fradi pálya mellől, a LUX Express járatai a régi troli végállomásról. A Népligetnél lévő útkereszteződésnek van még egy negyedik sarka, a pénzverde előtt, ahonnan még nem indul busz Lengyelországba, így a PolskiBus akár oda is tehette volna a végállomását, de úgy tűnik, még ennél is nagyobb humorérzékük van, ugyanis a Kelenföldi pályaudvar mellől fognak indulni.

polskibus_kelenfold_154.jpg

Holnaptól mindennapos  - és minden estés - látvány: Polskibus Kelenföldön, a 154-es busz megállójában.

A bevezető jegyárak 1+1 zlotyiba kerülnek, így akinek még a LUX Express sem volt elég jó és olcsó, az most induljon egy kis sétára Krakkóba, vagy onnan tovább bármely lengyel nagyvárosba. Érdemes kipróbálni az éjszakai járatokat, mert azokon is kényelmes VanHool Astromega típusú buszok közlekednek, melyeken még aludni is remekül lehet, de ebben az esetben a Tátrán való átkelés élménye kimarad.

autokar_duplaajtos_vahool_polskibus_com.jpg

A cég profi hátteréhez képest a foglalási oldal meglehetősen igénytelen, és egyelőre magyarul sem tud, de talán érdemes megküzdeni vele.

(Képek forrása: polskibus.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr718159460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Expresszbusz · http://expresszbusz.blog.hu/ 2016.01.12. 23:11:29

A LuxExpress-nél -30-60% Akció van: 1900 forint egy jegy Krakkóba. Foglalás e héten, utazás jan 25- márc 31 között. Promókód: 2016. Részletek itt: www.luxexpress.eu/en/new-year-sale-up-to-60-off?utm_campaign=January_11.01.2016%20/%20eng&utm_medium=email&utm_source=sendsmaily
süti beállítások módosítása