"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Összecsapás helyett összefog a Flixbus és a Polskibus

Német-lengyel két jó barát, együtt tölti meg a buszát

2016. május 11. - Expresszbusz

Nagy bejelentést tett a legnagyobb német és lengyel távolsági buszcég: ahelyett, hogy megtámadnák egymást, a Polskibus és a Flixbus inkább együttműködik, és jegyeket értékesítenek egymás járataira. Elképzelhető lenne ugyanez a Ryanair és a Wizzair között?

13173700_286923484973442_6517799185076871599_n_flixbus-polskibus_fb.jpg

431-es Setrák zöld-narancsban és pirosban (Forrás: Facebook/flixbus)

Már hónapok óta izzik a levegő Németország és Lengyelország határán. A Polskibus 2011 júniusában tört be a lengyel belföldi távolsági buszközlekedés piacára, a Flixbus 2013 februárjában tette ugyanezt Németországban. Mindkét cég erősen terjeszkedik és túllépte saját országa határát: már járnak a nagy piros Polskibuszok és a zöld Flixbuszok is Budapestre.

polskibus_kelenfold_154.jpg

Polskibus Kelenföldön, a budapesti végállomásán.

A Polskibus eddig inkább a lengyel belföldi piacra koncentrált, és csak Berlinbe, Prágába, Brnoba, Bécsbe, Pozsonyba és Budapestre indított járatokat. Igaz a cégcsoport tulajdonosa, a Stagecoach csoport a Megabus márkanévvel jelen van egész Nyugat Európában, és keményen versenyez, többek között a Flixbusszal is. A Flixbus pedig – részben a MeinFernbusszal való egyesülése miatt – immár 13 országba juttatja el Európa egyik legizgalmasabb brendjét, de Lengyelország eddig szürke folt volt a Flixbus vonalhálózati térképén. Érett tehát az összecsapás a lengyel-német piacért, de ami történt, az még az iparági szereplőket is meglepte.

Május 10-én ugyanis bejelentették, hogy az egymással való esztelen verseny helyett inkább együttműködnek. Ennek jegyében a Polskibus indít a napi 2 Varsó-Berlin járata mellé egy újat is, és csatlakozik Berlinben a Flixbus Nyugat-Európa felé induló járataihoz. A Polskibus egyéb (pl. gdanszki) járatai is felkerülnek a Flixbus értékesítési rendszerébe, (és fordítva is), így egy helyen megválthatók a jegyek az átszállásos utazásokra. Ezáltal Lengyelországból a polskibus.com oldalon 5 vonalon 24 nyugati városba lehet gyorsan és olcsón jegyeket váltani (Zürich, Amszterdam, München, Hamburg, Hannover, Bonn, Dortmund, Essen, Magdeburg, Braunschweig, Wuppertal-Oberbarmen Bf, Leverkusen BF Mitte, Bielefeld, Bochum, Duisburg, Düsseldorf, Bréma, Oldenburg, Uplengen-Jubberde, Groningen, Friedrichshafen, Meersburg, Konstanz Himmelkron). Ezen túl Szczeczin is újra felkerül a Polskibus vonalhálózati térképére, mivel a Flixbus hozzávetőlegesen kétóránkénti berlini járataira a lengyelek is értékesítenek jegyeket..

Légiközlekedésből vett hasonlattal élve a minapi bejelentés olyan értékű, mintha a Ryanair és a Wizzair jelentené be, hogy ahelyett, hogy versenyeznének egymással, inkább felveszik egymás járatait az értékesítési rendszerükbe, és vonalhálózati térképükre. Ehhez nagyon hasonló eljárás egyébként a hagyományos légitársaságoknál évtizedek óta működik (code-share), azonban a fapadosoknál ilyenre eddig Európában nem láttunk példát, pedig épp a Ryanair és a Wizzair tulajdonosi hátterében több volt az átfedés, mint a Polskibus és a Flixbus között.

A Polskibus a Flixbus-szal való együttműködés mellett azt is bejelentette, hogy többezer 1 zlotyis jegyet tölt fel az értékesítési rendszerébe a nyári szezonra, illetve a Zak Express nevű autóbuszos céggel is hasonlóan működik együtt, mint a Flixbus-szal.

A Flixbus pedig nemrég azt jelentette meg, hogy év végéig már 20 országba fognak eljutni a zöld buszok, és a jelenlegi napi 46 ezerről 100 ezerre bővítik a városközi eljutási lehetőségek számát. Ebben bizonyára a cég segítségére tanácsaival lesz Martin Koehler, aki a Lufthansa felügyelőbizottságának is tagja. További változás, hogy a MeinFernbus nevet egyre inkább elhagyják a buszaikról, melyeknek a dizájnja is megújult, de továbbra is a zöld a domináns.

flixbus-on-the-road-free-for-editorial-purposes_flixbus.jpg

Forrás: https://www.flixbus.com/company/press-room/press-releases/new-holding-strong-board-and-one-european-brand

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr608703572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása