"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Megszűnik a Lux Express krakkói járata

A Baltikumban továbbra is járnak az igazi luxusbuszok

2017. február 26. - Expresszbusz

Áprilistól megszünteti a legtöbb Lengyelországot érintő nemzetközi járatát a Lux Express, így a Budapest-Krakkó-Varsót is. A nagyon kényelmes buszokkal kiemelkedően jó szolgáltatást nyújtó észt cég 2015 nyara óta jár Budapestre, de úgy tűnik nem bírta a versenyt a lényegesen fapadosabb Polskibus-szal. A cég inkább a Baltikum piacára koncentrál, valódi luxusbuszokal.

luxexp_bus_2p1.jpg

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Baltikum talán legjobb minőségű és legbarátságosabb autóbuszos szolgáltatója, a Lux Express 2015 augusztusában 1, majd szeptembertől még egy pár, naponta közlekedő járattal tört be a magyar-lengyel piacra, melyeknek ráadásul kiváló csatlakozásai voltak Varsóban a Baltikum felé. 2015 decemberétől budapesti járatokat indított a legnagyobb lengyel belföldi szolgáltató, a brit hátterű Polskibus is, így pillanatok alatt megsokszorozódott a kínálat Krakkó felé, és nagyon baráti árakon lehetett utazni.

bp-krakko_5euro.jpg

Meglepetésre 2016 nyarán tovább bővült a kínálat, 3-3 járatpárra. Közben a Eurolines elkezdett kivonulni a piacról, és őszre a Lux Express is 2-re csökkentett. 2017. április 1-jétől azonban a Lux Express törli mindkét budapesti járatát, sőt, a többi Lengyelországból induló vonalát is megszünteti Bécsbe, Brnoba, Prágába és Pozsonyba. Kárpótlásul egyébként márciusra 5-7-10 euróért lehet foglalni Budapest-Krakkó jegyeket (pár napja még 1eurosak is voltak), így aki még nem próbálta, most a tényleg érdemes elutaznia és megnézni Lengyelország legtutibb városát.

A hirtelen megszüntetés mögötti valódi okokat csak sejteni lehet. Azt biztos, hogy nagy verseny volt ezeken a vonalakon a Polskibus-szal, de a teljeskörű visszavonulás mégiscsak meglepő, pláne áprilistól, amikor a nyári szezon miatt eleve megélénkül a kereslet. Nem lennénk meglepve, ha a Flixbus terjeszkedése állna a háttérben, ugyanis a német ernyőszervezet nyilván hónapokon belül belép ezekre a vonalakra, és akkor már tényleg túl sokan lennének a szolgáltatók.

Konteó-hívők akár azt is feltétezhetik, hogy a Lux Express kivonulása akár egy olyan alku része is lehet, hogy cserébe az ő buszaik/sofőrjeik állnak be a Flixbus márkanév alá. De ez azért nem igazán valószínű, mert a Flixbus és a Polskibus között már van egyfajta együttműködés, de ott inkább kölcsönös értékesítésről és csatlakozásokról van szó. Hamarosan meglátjuk.

Azért nagy kár a Lux Express kivonulása, mert ezzel egy igen magas minőségi szint tűnik el a piacról. Persze ez még semmi ahhoz képest, amit a Lux Express a Baltikumban kínál, pl ilyen belterű buszokkal:

luxexp_bus_mid.jpg

luxexp_bus_back.jpg

 

Talán ha ezekkel a buszokkal járt volna a Lux Express Krakkóba, több utast tudott volna vonzani. Érdemes megnézni a honlapjukon a 360 fokos körpanorámákat ezekről a buszokról.

A Lux Express kovonulása azért is veszteség, mert ezzel Szlovákia elérhetősége is romlik, mert a Lux Express idén télen már megállt Donovalyban is, ahol a többiek nem.

lux_donovaly.jpg

Valamennyi kép forrása a Lux Express honlapja: https://luxexpress.eu/en

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7612295139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása