"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Új Budapest-München és -Párizs, de kevesebb Krakkó

Itt van az őszi menetrend, itt van újra

2016. október 09. - Expresszbusz

A Budapest-Krakkó vonal elképesztő felfutása után kicsit csökkenti kínálatát a Eurolines és a Lux Express is. Ugyanakkor a Flixbus végre elhozza Budapestre az egyik párizsi járatát, így új éjszakai eljutási lehetőség adódik Dél-Németország nagyobb városain át a francia fővárosba.

A klikkmutató alapján blogunk olvasói erősen érdeklődnek a lengyel irány iránt, így kezdjük ezzel. Úgy tűnik, az üzemeltetők már látják, hogy az egészen kiváló nyári járatkínálatot aligha lehet télre fenntartani. A Lux Express a két nappali járatát összevonja, így reggel 8 és délután 4 helyett mindig délben fog indulni járat (mindkét végpontról), az éjszakai járatuk azonban változatlanul közlekedik. Ez a változás - bár kínálatcsökkentést jelent - összességében nem rossz olyan szempontból, hogy így a Budapest és Krakkó közötti buszjáratok nem egymást kerülgetve kelnek át a Tátrán reggel és este, mert jobb az időbeli eloszlásuk.

A Eurolines is csökkenti a kínálatát Krakkóba, és visszavágja a Wroclaw-i járatát Krakkóig. A Eurolines menetrendje elvileg október végéig volt meghirdetve, de a csökkenés október 1-jével már meg is történt, így gyakorlatilag jelképes szintre csökkent a kínálatuk a Lux Express és a Polskibus mellett.

A Polskibus nem csökkenti a kínálatot, de azért az őszi utasszám-csökkenésre ők is promo-kóddal válaszolnak: foglaláskor érdemes beírni, hogy "KRK", így kedvezőbb árakat kaphatunk (október 14-ig él a promo-kód). De ez a jegyár aligha lesz olcsóbb, mint a Lux Express szintén kedvezményes árai, ráadásul utóbbi cég buszai jóval kényelmesebbek is, így ár-érték arányban mindenképpen kedvezőbb.

Nem árt tudni, hogy a Lux Express buszainak lazább a budapesti fordulóideje, így vélhetően pontosan indulnak vissza Krakkó felé. Ugyanez a Polskibus-ról sajnos nem mondható el. Késés terén különösen kritikus a Budapest-Wroclaw járat, mely elvileg egy órával a megérkezés után,

17:20-kor indul vissza Kelenföldről, de jellemzően este 6 és 7 óra között lehet látni araszolni a Hungária körúton.

p1090077_flixbus_hatul_luxexp_oldal.jpg

 

Amíg a lengyel irányban visszalépés van, nyugatról fejleszt a Flixbus. Augusztusban indult már egy nappali Budapest-München viszonylatú járatuk, mely még Bécsben sem áll meg, most pedig beindul az éjszakai párja is. Ráadásul a járat egy régóta meglévő Stuttgart-Párizs járat meghosszabbítása Budapestre, így közvetlen eljutási lehetőség jön létre nem csak Párizsba, hanem elérhetővé válik Augsburg, Ulm, Stuttgart, Karlsruhe, Kehl, Strasbourg és Reims is. A buszok október 14-től közlekednek, Budapestről 21:45-kor indulnak, Győrben is megállnak (23:30-kor), Münchenbe 6:20-ra, Párizsba pedig este 7-re érkeznek. Visszairányban szintén déli fél 12-kor indulnak a buszok Párizsból, 23:55-kor indulnak tovább Münchenből, és 8:20-ra érkeznek Budapestre. Részletes menetrend és jegyárak elérhetőek itt:

https://meinfernbus.de/unser-angebot/linien/bus-stuttgart-paris.html?timetableFromDate=2016-10-14

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr811783209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cimet 2016.10.10. 20:49:20

Nem került szóba, de érdekes lehet még, hogy miért változtatott a cseh Eurolines a Prága-Budapest menetrenden. A reggeli budapesti indulás 6.30-ról 9.00 órára került. Pénteki rásegítő lett Prágából a 15.00 órási, a mindennapos pedig 15.00 helyett 13.00 órakkor indul. Vasárnapi rásegítés pedig Pestről 12.00-kor. De az ellenjárat nincs feltüntetve. Eddig megoldották 2 autóbusszal, ez most változik, de nem látom hogy hogyan? Hogy lesznek a fordulók?

www.eurolines.hu/files/public/Menetrendek/2016-11-01/mr3002016-11-01.pdf
www.eurolines.hu/files/public/Menetrendek/2016-04-01/mr3002016-04-01.pdf

Érdemes megemlíteni, hogy júliustól a cseh Student Agency/Regijet indított járatokat Krakkóba és Varsóba Csehországból. (Eddig csak közvetve voltak jelen, partnerükkel a Tiger Expresszel.)

www.regiojet.cz/novinky/autobusy/2016-07-14-milujeme-polsko.html
www.regiojet.cz/novinky/autobusy/mezinarodni-autobusove-linky-regiojet-novy-jizdni-rad-drazdany-berlin-kodan-krakov.html

A krakkói vonal a már mások által (Leo Express és CD) használt megoldás szerint működik. Vagyis Regiojet vonattal Ostraváig és onnan busszal.

Szintén nyáron bővült a Leo Express buszos szolgáltatása is.
www.le.cz/i.php?page=map
süti beállítások módosítása