"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Új szolgáltató és új járatok Budapest és Bécs között

2015. július 31. - Expresszbusz

A Budapest-Bécs vonal kétségtelenül a legnagyobb forgalmú Magyarországról induló nemzetközi útvonal, mely sűrű és magas színvonalú vasúti közlekedéssel is kiszolgált, emellett buszok is bolyonganak az M1-esen. Most egy új szolgáltató is piacra lép, nevezetesen a német „ősbuszcég”, a BerlinLinienBus. A napi 3 járat szexepilje, hogy Ferihegyről indulnak, és a Nyugati pályaudvarnál állnak meg.

[Ez a bejegyzés már elavult, a Budapest-Bécs vonal aktuális helyzetéről a legfrissebb írásunk itt olvasható]

A BerlinLinienBus a német vasúthoz (Deutsche Bahn) tartozó autóbuszos szolgáltató, melynek évtizedekig kiváltságai voltak a németországi buszközlekedésben: gyakorlatilag ő volt az egyetlen cég, aki menetrend szerinti távolsági buszokat közlekedtethetett, azokat is szinte kizárólag Nyugat-Berlinből, geopolitikai okokból.

A távolsági buszközlekedés németországi piacnyitása során e korlátok ledőltek, akkor és oda indíthat járatokat, amikor csak akar - na de ezt teszik a versenytársai is. A BLB fejleszti a belföldi hálózatát is, de nyilván külföldre is kacsingat. Ennek egy sajátos láncszeme lehet a Budapest-Bécs viszonylatra való belépés. Ez kicsit olyan, mint amikor a Norwegian Airlines fapados légitársaság belépett a Budapest-London piacra, a British Airways, a Wizzair, az easyJet és a Ryanair mellé.

blb_setra_bud-becs.jpg

A BLB-s járatok (melyeket a Gschwindl nevű osztrák cég üzemeltet) naponta 3-szor indulnak a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljáról (6:10, 12:10, 17:10), fél óra múlva pedig a Nyugati pályaudvartól indulnak tovább. Bécsben is megállnak a Schwechati reptéren, majd a Stadion Center autóbuszállomáson. Onnan vannak továbbutazási lehetőségek Németország felé.

blb_gschwindl_volvo_bpnyugati-becs.jpg

Bécsből visszairányban 7:30, 11:30 és 17:30 az indulási idő, érkezés a Nyugatihoz 10:50, 14:50, és 20:50 órakor. A normál jegyár 24-26 euró, a bevezető árat azonban 15 euróra hirdetik.

Muszáj is bevezető árakkal kezdeniük, mert amúgy az árajánlat és a menetidő nem túl versenyképes. A MÁV-START-nál akár 13 euróért (kb. 4000 forintért) is lehet SparSchiene jegyet venni Bécsbe, igaz, ez csak korlátozott számban érhető el. Ellenben a kirándulójegy 29 euróért oda-vissza utazást tesz lehetővé, szinte bármely vonaton, melyek kétóránként, sőt, olykor óránként indulnak. Az ajánlat szépséghibája, hogy nem tartalmaz helybiztosítást, mely irányonként +3 euró, és erősen javasolt, mivel a RailJet vonatokat a belföldi utasok kötelező helyjegyváltás mellett vehetik igénybe. A helyjegy nélküli utasok csak a szabadon maradt helyeket foglalhatják el, és ha oda később mégis érkezik helyjegyes utas, neki azt át kell adni.

A MÁV-START jelenleg 320 forinttal számol az euró átváltásakor, a vonatok a Keleti pályaudvarról indulnak, és Kelenföldön is megállnak, és egy jó órával gyorsabbak, mint a buszok. Érdemes tudni, hogy Debrecenből, Szolnokról és Kecskemétről is van közvetlen bécsi vonat, kicsit drágábban.

Budapest és Bécs között az Eurolines partnerei, köztük a VOLÁNBUSZ is közlekedtet járatokat, napi 6-7 alkalommal, alig néhány hónapos autóbuszokkal. A legolcsóbb jegyár a eurolines.hu oldalon való webes foglaláskor érhető el, általában 2500-2900 forint egy útra, de kis szerencsével 1000 forintos jegyeket is ki lehet fogni, igaz, ezek többnyire nem visszaváltható, nem módosítható jegyek. A tipikus következő tarifaszint a 3900 forintos, mely még mindig egy hangyányival a vasút 13 eurós ajánlata alatt van, és ez szinte minden járatra elérhető néhány nappal korábbi foglaláskor. Ha nem, akkor sem több a jegyár 5900 forintnál. Újdonság, hogy akár kerékpárt is lehet egyes bécsi járatokon szállítani. Ugyanezekre a járatokra részben vagy egészben lehet a Meinfernbus/Flixbus vagy a Blaguss oldalán is foglalni, de itt jellemzően 22 euróról indulnak az árak.

eurolines_kerekparszallitas.jpg

Az Orangeways is közlekedtet napi 3 járatpárt, melyekre jelenleg szinte kivétel nélkül 4900 forint egy egyirányú jegy, de okosan és türelmesen klikkelgetve 20, vagy akár 50% is kedvezmény is elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr327648402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása