"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Hogyan utazzunk Budapestről Bécsbe?

Akár már Kelenföldről is, januártól RegioJet-tel is

2017. december 13. - Expresszbusz

Januártól beszáll a Budapest-Bécs vonali versenybe a cseh RegioJet is, így várhatóan még olcsóbban, és még kényelmesebben tudunk a császárvárosba utazni. Még vasúton is vannak újdonságok e téren.

regiojet_kelenfold.jpg

Heti olvasottsági listánkat a legutóbbi Budapest-Bécs fejlesztésről szóló posztunk vezeti már jó ideje, de az abban foglaltak már elavultak, pl a Gschwindl járatai megszűntek, és az Orangeways sem foglalható már. Ideje tehát áttekintenünk az aktuális helyzetet, pláne Ádvent idején, amikor honfitáraink ezrei indulnak útnak, hogy még a Vörösmarty térinél is drágábban igyanak a császárvárosban forralt bort, ahogy azt mi szeretjük, kemény valutáért a jó öreg a Mariahilfer strasse sarkán.

Nagyon sokat fejlődött a közlekedés Bécs felé az elmúlt években, mind vasúton, mind közúton, magas színvonalú szolgáltatások érhetőek el, belföldi árakon, vagy az alatt - hála a versenynek.

20171023_railjet_skoda.jpg

A decemberi menetrendváltás óta már jobban látszik a háttérben álló RailJet, mert a kék-szürke mozdonyos prágai vonatok átkerültek a Keletiből a Nyugatiba

A Keleti pályaudvarról napközben a vonatok szinte óránként indulnak Bécs felé (csak a 10:40, 12:40 és a 14:40 marad ki), és minden második vonat RailJet, ami az osztrák vasút (ÖBB) márkaneve. A szerelvény kifejezetten szép, itt-ott futurisztikus, de sajnos az ülései nem igazán kényelmesek, és csúcsidőben zsúfolt. Olyannyira, hogy még a MÁV-START is felhívja az utazók figyelmét arra, hogy váltsanak helyjegyet, mert álló utasokat az osztrák vasút nem mindig enged át a határon (pár éve egy őszi hosszú hétvégén volt ebből botrány).

Ettől eltekintve hazánkban a legigényesebb vonat a RailJet, mely két és fél óra alatt a császárvárosba röpít, és a jegyárak is elég barátiak. Más vonatokon magyar EuroCity minőségű kocsikban utazhatunk, de akad egy szlovák szerelvény is, mely egészen Záhonytól jár Bécsbe, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át (a Keletiből 8:40-kor indul)

idei újdonság, hogy a Budapestről elsőként, hajnali 5:40-kor induló Dacia nemzetközi gyorsvonat is visz magyar kocsikat, ami a román vagonokhoz képest egy fokkal kényelmesebb utazást tesz lehetővé. Az a fő kérdés, hogy ha késik a Bukarest felőli vonatrész, akkor vajon a magyar vasút elindítja-e időbe ezeket a kocsikat, vagy megvárja a többit. Ha ez utóbbi, akkor a Dacia-ra továbbra se lehet számítani, ugyanis nem ritkák az órás késései, ez esetben inkább a 6:40-es zürichi RailJettel érdemes tervezni, az helyből indul.

A Dacia másik újdonsága amúgy, hogy már ezen a vonaton is elfogadják a bécsi 33 eurós (oda-vissza érvényes, de helyjegyet nem tartalmazó) Kirándulójegyet, melynek van olyan verziója is (10 euróval drágábban), mely bécsi helyi tömegközlekedésre is érvényes, akár 4 napig.

Aki ügyes és gyors, egy útra szóló SparSchiene jegyet már 13 euróért zsákolhat, korlátozott számban, de ez vonatra szól és nem visszaváltható.

Aki szeret retro fekvőhelyes kocsiban utazni, választhatja az ADVENT nevű csodavonatot is, mely csak a karácsonyi szezonban jár. Ilyenkor alapból minden vonatra érdemes helyjegyet venni (3 euró), mert tényleg sokan utaznak. A belföldi utasoknak biztosan van helyjegye, tehát akár fel is állíthatják a helyjegy nélküli nemzetközi utasokat.

railjet_zsufi_belul.jpg

Nagyon dizájnos ez az üvegzöld fal, de nem jó érzés ennek támaszkodva utazni

Ádvent idején a nagy forgalomra való tekintettel néha dupla RailJet szerelvény közlekedik, ilyenkor egyes állomásokon nem nyílik az összes ajtó, érdemes erre figyelni. Az "ADVENT" gyorsvonatra (mely Budapestről 7:53-kor indul) idén a helyjegy a MÁV-START ajándéka, érdemes élni a lehetőséggel még van 2 szombat Karácsonyig.

Míg a vasúti közlekedés töretlenül fejlődött az elmúlt 20 évben, a buszközlekedés sokáig csak vegetált: napi 4-5 Eurolines járat járt csupán a két főváros között, melyek megálltak a schwechati reptéren is. 2015-tól azonban felpörögtek az események, megjelent a Flixbus, és, nem tudjuk szebben mondani, magáévá tette a vonalat.

linie902_flixbus.jpg

Egy Budapest-Bécs járat viszonylattáblája.

Találós kérdés: mit jelent, hogy "összetett 902"?

Legutóbb novemberben változott a menetrend, nem kifejezetten kedvező irányba. Nyár óta gyakorlatilag óránként indultak buszok Budapestről Bécsbe, majdnem minden egész órakor (de pl. 12:00 helyett 11:55-kor). Ez már a múlté, meglehetősen összevissza menetrendet sikerült megalkotniuk a németeknek, részben amiatt, mert a Budapest és Bécs közötti buszjáratok egy része nem csak a Népligetben áll meg, hanem Kelenföldön is, az Etele téri VOLÁNBUSZ autóbuszállomás. A jegyárak sokfélék, a 3900 forintos egy útra szólókat nem nehéz elcsípni.

flixbus_nepliget.jpg

A VOLÁNBUSZ egyébként az ádventi időszakban speciális járatokat is indít Bécsbe, érdemes rákeresni a részletekre.

De a mai posztunkat nem ez ihlette, hanem az, hogy végre a RegioJet is beszáll a Budapest-Bécs vonalra, januártól napi 6 pár járattal. Budapestről, a kelenföldi (Etele téri) BKK végállomásról (tehát nem a VOLÁNBUSZ-pályaudvarról) 6:10, 9:10, 11:10, 14:10, 16:10 és 19:10 az indulási időpontjuk, Bécsből 7:25, 9:25, 12:25, 14:25, 17:25, 19:25. a menetidő 2:45. Várhatóan a csehektől megszokott személyes képernyővel felszerelt "Fun and relax" luxusbuszok fognak itt is járni, ahogy azt Prága felé megszoktuk és megszerettük.

A járatok útvonala érdekes: elsuhannak Bécsbe, az U2 metró Stadion megállójáig, és onnan fordulnak vissza Pozsonyba, Schwechat reptéri megállással. Azaz a járat használható a bécsi reptérre eljutásra is, és az árban benne van egy bécsi városnézés és ácsorgás is. Ez a Pozsony-Schwechat-Bécs-Budapest útvonal annyira furcsa, hogy bizonyára valami engedélyezési trükk volt benne, és köze lehet ahhoz is, hogy Pozsony és Bécs között már egy éve versenyez a RegioJet a Slovaklines-szal és persze a vasúttal. De ezzel pont mi magyarok jártunk jól: nemzetközi cégek a saját profitjukat kockáztatva versengenek a kegyeinkért, ha Bécsbe utaznánk.

Valószínűleg már nincs messze az a pillanat, amikor gyakrabban fog busz járni Budapest és Bécs között, mint egy megyeszékhelyen a helyijáratok. Ha valami változás lesz, frissítjük e posztot, ha nagy változás lesz, újat írunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5213474811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tízmillió 2018.01.12. 23:19:40

Megnézném a Flixbus pontosságát most, hogy bedobták Kelenföldet (amíg a RegioJet oda nem került, ez persze eszükbe se jutott, elvégre a Volán pont miattuk nem enged be a Népligeti pályaudvarra senki mást, elég csak megnézni, annó a Népliget hogy nézett ki autóbuszmegállók terén) :D
Nem mindegy, hogy eleve onnan indulsz, mint a RegioJet, vagy húsz perc dugóban tötyörgéssel átbumlizol oda a Népligetből.

Megjegyzés: a RegioJet buszt ezen az útvonalon üzemeltetni is gazdaságosabb, nem kell nekik külön telephely Bécsben, vagy Pesten, a pozsonyi központjuk ellátja ezt a vonalat is gond nélkül (gondolom én, mivel a bécsi busznak a rendszáma is pozsonyi, nem cseh, mint a prágaiaknak).
süti beállítások módosítása