"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

A Flixbus átveszi a Postbus járatait is

Egy lépésre a monopol helyzettől Németországban

2016. augusztus 03. - Expresszbusz

Kész, vége, bezöldül Németország. A Flixbus amúgy is minden idők legnagyobb növekedését produkálja, de a nagynevű versenytársak maga alá vonása még erre is rátesz: előbb a nagytestvér MeinFernbus-t tüntette el a színről, aztán a viszonylag kicsi, de nemzetközileg is ismert Megabus-t, és most legnagyobb vetélytársát, a Postbus-t is, nem beszélve számos kisebb, nevesincs üzemeltetőről. A 2013-as piacnyitáskor alakult cégek gyakorlatilag mind beállnak a Flixbus zászlaja alá. 

Ezt azért kevesen gondolták, amikor Németország 70 évnyi tiltás után engedélyezte a belföldi távolsági buszközlekedést. Mindenki arra készült, hogy majd kis- és középvállalkozások apránként felcseperednek, megmérkőznek egymással, lesz egy színes kínálat. Nos, a piacnyitás utáni 4. évben gyakorlatilag túl vagyunk nem csak a dinamikus növekedésen, de már a konszolidáción is.

filxbus_wird_postbus.png

Úgy tűnik, a brendek csatáját azok nyerték, akiknek egy darab buszuk sincs, hanem ernyőszervezetként, afféle közlekedésszervezői, értékesítési és marketing feladatot ellátva vágtak neki a piacnyitásnak. De azok is jól jártak, akik beálltak az ernyő alá, mert nem kell bajlódniuk honlappal, értékesítéssel, dizájnnal, csak üzemeltetni kell a buszokat. Az utasok is egyelőre jól jártak, hiszen most már szinte egy felületen lehet minden buszjáratra jegyet váltani, de az nagy kérdés, hogy a németországi buszközlekedés 90%-ának egy kézbe kerülése után mennyire lesz árverseny.

A Postbus nagyon erősen növekedett az utóbbi hónapokban, próbált lépést tartani a Flixbus-szal. Különösen az éjszakai szegmensben terjeszkedett, de például kisbuszokkal is próbálkozott, hogy 130 km/h sebességgel is tudjon közlekedni. Most azonban a verseny helyett a kisebb kockázatú útra lép, és tulajdonképpen alvállalkozója lesz a Flixbus-nak, a Postbus brend pedig megszűnik, (egész pontosan november 1-től).

A nagyobbacska márkanevek közül Flixbus-ba integrálás terén már csak a DeinBus van hátra, mely vélhetően ugyanígy fog járni, mint a Postbus. Azonban a Deutsche Bahn buszos leányvállalata, a Berlin Linien Bus vélhetően - már csak brahiból is - kimarad, így egy szín biztos fennmarad Németországban a zöldön kívül.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr738932384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása