"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

10000 ingyenjegyet ad a Deinbus.de

A német buszliberalizáció úttörőinek jócselekedete

2015. december 13. - Expresszbusz

A kisebb buszos szolgáltatók is megkezdték az évvégi akciókat: tízezer ingyenjegyet töltött fel értékesítési rendszerébe a Deinbus. Akár a Ruhr-vidék és Bajorország között is ingyen lehet utazgatni, még a két ünnep között is. De az se baj, ha egyik irányban fizetni kell a jegyért, mert ők aztán tényleg megérdemelnek egy kis bevételt.

deinbus_10000_kostenlos.jpg

A Deinbus ugyan viszonylag kis cég, de nem is ezért szeretjük, hanem azért, mert tulajdonképpen neki köszönhető a németországi buszliberalizáció. Történt ugyanis, hogy a friedrichshafeni Zeppelin Egyetemen 3 diákja (Alexander Kuhr, Christian Janisch és Ingo Mayr-Knoch) megelégelte, hogy ha haza akarnak utazni a szüleikhez, akkor csak a vasút (Deutsche Bahn) horrorisztikusan drága vonatait tudják használni. Kitalálták, hogy Yourbus GmbH néven céget alapítanak, és telekocsi-szerű buszjáratokat indítanak, elsősorban a diáktársaik hazautazási igényei szerint. Az ötlet bejött, a buszok rendszeresen közlekedtek, elsősorban csütörtökön és pénteken, illetve vasárnap.

Épp ez a rendszeresség volt a baj, ugyanis a Deutsche Bahn beperelte őket azért, mert a rendszeres buszjárat szerintük „menetrend szerinti”-nek számított, az ilyesmit pedig a távolsági buszközlekedésben tiltotta egy – még a hitleri időkből származó – törvény, mely a vasút piacát volt hivatott megóvni a közúti konkurenciától.

A per elhúzódott, és komoly politikai visszhangot kapott. Nagy tanulság volt, hogy a németek tulajdonképpen nem kifejezetten kedvelik a „nemzeti” vasúttársaságukat, sokakat irritáltak a magas jegyárak, és cég monopol helyzete, beleértve számos jelentős politikust is.

Végül – igen jelentős közérdeklődés mellett – 2011 áprilisában született meg az a bírósági döntés, hogy a Deinbus tevékenysége legális, és innentől már egyenes út vezetett a teljes németországi távolsági autóbuszközlekedés liberalizációjához.

deinbus_networkmap.jpg

Amilyen ígéretesen indult a Deinbus, annyira nehezen vette fel a kesztyűt a 2013 óta tartó nagy járatindítási lázban. A mai napig viszonylag kevés vonala van, és azokon is meglehetősen eseti a közlekedés, kicsit olyan, mintha még mindig a diákok hétvégi szállítása lenne a fő profiljuk. A jóval később alapított MeinFernbus és Flixbus már messze túlnőtt a Deinbus-on, és a cég 2014-ben már csődvédelmet is kért. Végül szerzett magának új befektetőt, így egyelőre biztosított a működés, és nagy tervek is vannak, többek között a jelenleg csak Prágát és Strassburgot érintő nemzetközi hálózatuk bővítése.

Az aktuális nulla-eurós ajánlatuk az alábbi útvonalakon érhető el: Köln-München, Freiburg-Konstanz, Tübingen-Frankfurt, Saarbrücken-Köln, München-Frankfurt, Würzburg-Köln, München-Würzburg, Köln-Frankfurt, Tübingen-Köln. Végiglapozva a vonalakat, valóban bőven vannak jegyek 0 euróért, még Karácsony környékén is. Például a Majna-menti Frankfurtból el lehet ugrani karácsonyozni Münchenbe és vissza nulla euróért, holott ez normál esetben 20-25 euróba is kerülne irányonként.

deinbus_ingyenjegy.jpg

Az ingyenjegyeket csak online lehet foglalni, azonban a szokásos foglalási eljárás során meg kell adni a bankszámlaszámot. Így szeretné a Deinbus megakadályozni, hogy mindenki elkezdje zsákolni az ingyenjegyeket, ugyanis amiket nem használnak fel utazásra, azokért utólag 10 eurót vonnak le. Azonban 24 órával az indulás előtt még az ingyenjegyek is ingyen lemondhatóak.

A képek forrása és további részletek itt: https://www.deinbus.de/kostenlos/

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr958168512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása