"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Duplázódhat a távolsági buszok utasszáma Németországban

A vasút új stratégiával készül

2015. január 30. - Expresszbusz

Meredeken növekszik a távolsági autóbuszok utasszáma Németországban. A tavalyi 16 helyett idén 25 millió buszozóra számít a közlekedési miniszter. Az utasok zöme ugyan nem a vasút helyett választja a "Fernbus"-okat, de a Deutsche Bahn ettől még nem ülhet tétlenül.

A németországi távolsági autóbuszközlekedés 2013 januárja óta liberalizált: néhány apró szabályt betartva bárki bárhonnan bárhova indíthat távolsági autóbuszjáratot, és a tarifát is szabadon állapíthatja meg. Az elmúlt két év alatt szinte a semmiből mintegy 300 autóbuszvonal nőtt ki, és ma már behálózzák az egész szövetségi államot, sőt, a szomszédos országokba is átérnek a vonalak.

A svz.de minapi híre szerint a szövetségi közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt az utasszám további dinamikus növekedésére számít. A miniszter az újság berlini tudósítójának elmondta: felméréseik szerint a távolsági buszok utasainak 30-40 százaléka az autója helyett választotta a tömegközlekedést, 10% új utasként került a rendszerbe (azaz korábban egyáltalán nem utazott), és csupán 30-40% választotta a vasút helyett a buszokat. Ez alapján a Deutsche Bahn - mely gyakorlatilag az egyedüli távolsági vasúti szolgáltató Németországban - mintegy 6-7 millió utast veszthetett, ugyanakkor közel ennyi autó is eltűnt a zsúfolt németországi autópályákról. Nem ok nélkül állítják magukról a német busztársaságok, hogy létezésük hozzájárul a környezet védelméhez.

svzde20150127_urn-newsml-dpa-com-20090101-150127-99-08030-large-4-3.jpg

Fahr grün! - Utazz zölden! - hirdeti a MeinFernBus. Kép innen.

A miniszter elégedett a távolsági autóbuszok nyújtotta szolgáltatásokkal és árakkal, fontos kiegészítőnek tartja őket a német közlekedési rendszerben. Középtávon arra számít, hogy a jelenlegi sok kisebb busz-üzemeltető  helyett a nagy szolgáltatók fogják uralni a piacot.

Azt is elmondta, hogy a vasútnak is reagálnia kell a Fernbus-kihívásra. Ruediger Grube vezérigazgató már be is jelentette, hogy hamarosan bemutatják a vasút új hosszútávú stratégiáját, mely már választ ad a távolsági autóbuszközlekedés piacnyitásával kialakult helyzetre. Annyit elárult, hogy gondolkodnak törzsutas-programban, és integrált busz-vonat szolgáltatásokban is. A DB addig is próbálgatja szárnyait a Fernbus-piacon, és közben "fapados" vonatokat is közlekedtet, például Berlin és Hamburg között. Az utasok pedig élvezik, hogy a korábbi árak töredékéért utazhatnak keresztbe kasul a tartományok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr417122687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár 2015.01.31. 10:35:43

"30-40 százaléka az autója helyett választotta a tömegközlekedést, 10% új utasként került a rendszerbe (azaz korábban egyáltalán nem utazott), és csupán 30-40% választotta a vasút helyett a buszokat."

Tipikus kapitalista hozzáállás. A környezetkímélő vasúti utazást felváltani a városi dugókban dekkoló buszozással. Aztán hallgatni a buszos cégek egyre hangosabb hisztijét, hogy a vasút valójában versenyképtelen, az állam száljon ki a vasút oldalának finanszírozásából, legyen végre teljesen nyílt a verseny. Aminek az árát egyébként a környezettel fizettetik meg a zöldre színezett buszok gazdái.

Expresszbusz · http://expresszbusz.blog.hu/ 2015.01.31. 16:14:30

Nem arról van szó, hogy a vasutat kellene "felváltani" buszközlekedéssel, hanem éppen az autózás helyett kínálni alternatívát. És ha pontosak a miniszter adatai, akkor ez Németországban sikerült is, mivel sokkal-sokkal több autó tűnt el az utakról, mint amennyi busz megjelent. A távolsági autóbusz piac megnyitása tehát környezetbarát folyamat.
süti beállítások módosítása