"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Új buszjáratok Prágába

A nemzetközi verseny egyre fokozódik

2015. január 27. - Expresszbusz

2015. március 1-jétől 2 új járatot indít a Student Agency Budapest és Prága között, így a népszerű cseh buszcég már napi 5 eljutási lehetőséget kínál. Rajtuk kívül az Orangeways és a Eurolines is közlekedtet buszjáratokat, és persze lehet vonattal is utazni, változatos menetrenddel és tarifával. Pozsony és Brno is ezen a vonalon érhető el, akár Győrből is.

Budapest és Prága között évtizedek óta létezik nemzetközi kapcsolat, főleg vasúton, de minimális mértékben a buszközlekedés mindig is jelen volt. Az autóbusz kínálat 2006. június 26-ától vált rendszeressé, amikor a cseh Student Angency beindította naponta közlekedő járatait. Már első lépésben 2 pár járat indult, egy délelőtt 9:30-kor, és egy délután 15:30-kor. Az első jegyeket igen baráti, 2000 forintos bevezető áron lehetett megvásárolni.

studentagency_kicsi.jpg

Az akkor nálunk még alig ismert, de Csehországban és Szlovákiában jól csengő nevű autóbusztársaság járatai hamar népszerűek lettek, ennek ellenére további menetrendi kínálatbővítés sokáig nem történt.

Beindult azonban 2008-ban az Orangeways, mint egy olyan magyar vállalkozás, mely szemmel láthatóan a Student Agency modelljét próbálta meghonosítani, több-kevesebb sikerrel. A Eurolines kapcsolt a legkésőbb, de aztán ők is indítottak egy járatot előbb reggel Budapestről és délután Prágából, majd ennek ellentettjét.

eurolines_bp_praga-kicsi.jpg

E járatok különlegessége, hogy Business Class kivitelű autóbuszok közlekednek, nagyobb lábtérrel, a fedélzeten konnektorok és friss újságok is elérhetőek. A járatokat 500-as sorozatú Setra autóbuszok végzik, melyek napjaink csúcskategóriáját képviselik. Egy bolgár Eurolines partner pedig Szofia-Prága között közlekedik.

A Student Agency továbbra sem bővítette a menetrendjét, azonban ő is korszerűbb, kényelmesebb buszokat osztott be a vonalra, melyeket a „fun&relax” márkanév fémjelez. Az ülések háttámlájába monitor van beépítve, melyeken filmeket lehet nézni, zenéket lehet kiválasztani, játékokat játszani, és egyéb multimédiás funkciók is elérhetőek.

dscn3697_kicsi.jpg

A minőségfejlesztés valószínűleg meghozta az új utasokat, mert 2014. április 14-én beindult a Student Agency harmadik járatpárja, mely Budapestről hajnalban (6 órakor) indul, Prágából pedig délben, így már 2 buszuk is Budapesten éjszakázik. A délután induló járatuk mellett pedig 2014 őszétől egyre többször, decemberben már szinte minden nap mentesítő autóbusz is közlekedett.

Cikkünk apropóját az adja, hogy 2015. március 1-jétől jelentősen bővítik a menetrendjüket. Budapestről 6:30, 9:00, 11:00, 14:30, és 17:30 órakor indulnak majd a nagy sárga a buszok, Prágából pedig 5:00, 7:30, 10:30, és 15:00 óra mellett éjszakai járat is indul 23 órakor. A Studentes jegyárak egy irányba 23, oda-vissza 40 euró körüliek, a menetidő 7 és 8 óra közötti. A Eurolines járatokra irányonként jellemzően 6000 és 7500 forint körüli árakkal lehet kalkulálni, egy retúr akár 11500 forint körül is kihozható, ideértve a bolgár partnercég járatát is. Az Orangeways hirdet 4000 ft körüli árakat is, de csak néhány távoli napra, a jellemző ott is a 6 ezer körüli.

A vasúti kínálat is bőséges, és időben váltva viszonylag kedvező az ár is: 5:25 és 15:25 között kétóránként indulnak az Eurocity vonatok, melyekre korlátozott számban akár 19 euróért is lehet jegyet váltani (SparDay). Éjszakai vonat is közlekedik, Metropol néven, 20:05-kor indul a Keletiből, erre SparNight jegyek válthatóak korlátozott számban 19 euróért. A kényelmesebb fekvőhelyes kocsiba 29 eurótól indulnak a jegyek, a legkényelmesebb hálófülkében 99 euró az ár.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr37115247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dénes Balázs 2015.01.31. 06:39:00

A Eurolines járatára olcsóbban lehet jegyhez jutni, ha a Eurolines cseh oldalán (www.elines.cz) foglalunk jegyet. Az oldal természetesen tud angolul is, és ha minimum 3 héttel az út előtt ki tudjuk jelölni az utazás dátumát, akkor 630-680 CZK, azaz kb. 7.100 - 7.600 Ft közötti áron lehet PROMO (vagyis nem visszaváltható, nem módosítható) retúrjegyhez jutni Prágába. Ilyenkor a foglalás második lépésében, az utasadatok megadásánál kell a "PROMO" kockába pipát tenni, és a jegyár a 900-950 cseh koronáról a fentebb jelzett 630-680-as árra csökken. Csak egy tipp.... :)
süti beállítások módosítása