"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Bye-bye HELLÖ

Végetér az osztrák vasút egyéves buszos kalandja

2017. június 27. - Expresszbusz

Alig egy éve kezdett el működni az osztrák vasút (ÖBB) távolsági buszos márkaneve, a HELLÖ, máris bekebelezi őket a Flixbus. Az elegáns csupa-sötétszürke színvilág ellenére is mondhatni, hogy egy üde színfolt tűnik el Bécsből és a tőle nem-keletre eső irányokból.

helloe-flixbus_facebook.jpg

Bár a HELLÖ a mai napig úgy csinált, mintha mi sem történt volna, a Flixbus már május végén bejelentette, hogy az osztrák vasút által tavaly összehozott szimpatikus HELLÖ márkanév augusztus 1-jével megszűnik, a hálózat integrálásra kerül a Flixbus rendszerébe és színeibe. Noha azt írják, hogy a járatokat a Blaguss fogja átvenni, zöld színekben, ne legyenek túl nagy illúzióink, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a járatok megszűnnek, ahogy ez a Megabus, a Berlin Linien Bus és a német Postbus kínálatának zömével is történt. A legerősebb irányokban nyilván megmarad valami a HELLÖ-ből, akár lesz egy kis ütemesítés, de a lényeg az, hogy a Flixbus hegemóniája egyre erősebb, és ez már kezd kissé nyomasztó lenni azoknak, akik brendépítésben gondolkodnak, és nem csak alvállalkozók akarnának lenni.

streckennetz-mit-linien-en-20160201-web-2.jpg

A HELLÖ még egy éves sincs, és már bebizonyította, hogy a cipész maradjon a kaptafánál: vasúttársaság ne nagyon kezdjen távolsági buszozni, mert nem igazán lesz életképes a dolog. Már az is jó, ha arányaiban kisebb veszteséget hozott össze, mint a vasúti üzletág, bár ez azért nem nagy kunszt. Érdekes módon nem is kerültek ki nagyon adatok a HELLÖ üzleti teljesítményéről, a rossznyelvek szerint az osztrák adófizetők ugyanúgy benyelik ezt a kalandot is, mint kedvenc államvasútjuk ennél sokkal nagyobb csínytevéseit.

Érdekes, hogy megalakulásakor a HELLÖ atyjai még abban gondolkodtak, hogy az akkor éppen önmagát újrapozícionáló, és hatalmas fejlesztési elképzeléseket dédelgető – és szintén vasúti kötődésű – Berlin Linien Bus-szal együttműködve egy kiterjedt európai hálózatot építenek. Csakhogy a BLB már tavaly ősszel beállt a Flixbus zászlaja alá, a HELLÖ tehát német támasz nélkül maradt. Ennek ellenére decemberben még kicsit kupáltak a menetrendjükön, de aztán belátták, hogy ez így nem fog menni.

Sajnos az ÖBB tényleg nem bizonyult jó gazdának: az utazási centrumaiban és automatáiban nem lehetett HELLÖ buszjegyeket kapni, a vasúton könnyen használható, 50%-os kedvezményt biztosító VORTEILSCard-ot sem fogadták el a HELLÖ-nél. Mintha nem is gondolták volna komolyan a dolgot, bár tény, hogy annál többre jutottak, mint anno a Sólyom Airlines.

helloe-die-floette_0.jpg

Amiért nagyon kár, az a HELLÖ dizájnja. Kifejezetten tetszetősek voltak a buszok, átlátható a honlap, jópofa volt a mindenhol előforduló „őzés”, a márkaépítés tehát alapvetően jól volt kitalálva. Sajnáljuk, hogy Magyarországra nem jutott el ez a rövid életű szolgáltatás.

Képek: facobook, és helloe.com.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5112622751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.