"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Expresszbusz blog indul az első vágányról

2014. december 14. - Expresszbusz

Blogunk az üzleti alapú személyszállításról, az utasokért folytatott versenyről szól, úton, sínen és kicsit a levegőben is, - s közben beutazzuk a világot.

A blogindítás apropója az, hogy a személyszállítási piacnyitás eddig inkább csak Nyugat-Európában - és Csehországban - fújdogáló szele a napokban Szlovákiát is markánsan elérte, elindult két üzleti alapú magán szolgáltató vonata Kassa és Pozsony között, és részben üzleti alapúvá vált a belföldi InterCity forgalom.

Nyugat-Európában - ahol már szinte alapértelmezett, hogy a távolsági személyszállítás piaci alapú - inkább konszolidálódik, mint fejlődik a piac. Egyes CityNightLine éjszakai vonatok a mai nappal búcsúznak Párizstól, Amszterdamtól, és Koppenhága is lekopik a térképről. A buszos konkurencia erősödése miatt megszűnik Németországban több "fürdősvonat", legyen szó a DB által üzemeltetett Warnemünde express-ről, vagy az első német távolsági magánvonatról, az InterConnexről.

A már nem ennyire üzleti alapú nemzetközi kapcsolatokról is pár szót szólva, Bécsben teljes üzemben megnyílt a főpályaudvar, de a magyarországi vonatok még maradnak a Westbahnhof-on, mivel az ÖBB vonakodik feladni ezt a piacot a Westbahn magánvasút javára. Magyarország sem csak Budapestet jelenti Bécsből, hanem már Debrecent és Belgrádot is, részben újra.

Keleten a helyzet nem változatlan, a Tisza expressz nyugdíjba vonult, Moszkva csak heti egyszer érhető el Budapestről vonttal. A Moszkva Belgrád és Moszkva-Szófia kocsik is kihaltak, de Budapestről újra el lehet jutni Szófiába, de nem árt magunkkal vinni a repülőről a mentőmellényt, mert az út egy szakaszát folyó felett teszi meg a vonat. Itt azonban már szó sincs üzleti alapról, ne is kalandozzunk sokat errefelé.

A németországi távolsági buszközlekedés azonban tovább burjánzik, ennek lépéseit is figyelemmel követjük majd a jövőben, és kitekintünk a tengereken túlra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr226982595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása