"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Kitiltották a távolsági buszokat Kölnből

2015. október 29. - Expresszbusz

Köln önkormányzata szerint a buszforgalom kinőtte a központi buszállomást, ezért - a heves tiltakozás ellenére - a reptérre száműzte a járatokat, és az utasokat. Persze itt is vannak, akik nem álltak be a sorba, és akik jól jártak.

A távolsági-buszlázban égő Németországban meglehetősen unortodox döntésnek tűnik Köln részéről a buszközlekedés tiltása. A döntés elleni online petíciót több mint 30 ezren írták alá.

 peticio_koln.jpg

A hivatalos magyarázat szerint a 3 éve liberalizált, és azóta exponenciálisan fejlődő német távolsági buszközlekedés egyszerűen kinőtte a központi buszállomást, mely a belvárosban, a vasútállomás és a dóm szomszédságában helyezkedik el. A Gummersbacher utcai megállónál pedig állítólag az utaskiszolgálás alacsony színvonala miatt nem kívánta tovább fenntartani a buszközlekedést a város.

Ezt a döntést buszüzemeltetők erősen nehezményezik. Szerintük a parkolási rend megváltoztatásával még bőven lehetne növelni a buszállomás kapacitását, de álláspontjuk süket fülekre talált. Így nem volt mit tenni, a Deinbus, a Megabus, a Eurolines és a többiek a reptérre költöztek. A Postbus még a heti facebook játékakciójában is próbálta ezt pozitívumként eladni.

postbus_jatekkerdes_facebook.png

Azonban a legnagyobb piaci szereplő, a MeinFernbus-Flixbus csak-azért-sem a reptérre, hanem a totóból ismert Leverkusen-Mitte S-Bahn állomáshoz települt át, mely csak 13 km-re van Köln központjától. A döntésüket azzal indokolják, hogy 1700 utas kikérdezése alapján ezt a megállóhelyet találták a legkedvezőbbnek. A Kölnbe jegyet váltott utasoknak a csatlakozó S-Bahn jegy költségét a MFB-FB átvállalja, a felszálló utasoknak pedig egy 5 eurós bónt biztosít.

zob-k_ln-schild-1_web.jpg

A kisebb buszcégek reptérre költözése a magyar utasoknak alapvetően jó hír. Budapestről a Köln/Bonn repülőtér a Germanwings járataival kedvező áron elérhető, és onnan a szélrózsa minden irányba indulnak az olcsó buszjáratok. Sőt, a Megabus - 12 óránként induló - barcelonai járata révén sok francia célpont is innen bagóért elérhető lenne, de a budapesti repülőhöz a csatlakozás sajnos pont a lehető legrosszabb. Épp ezért inkább a Postbus és a Deinbus kínálatát érdemes átnézni, főleg azért, mert ez utóbbi honlapján minden info részletesen megtalálható a költözésről, az új autóbuszállomás megközelítésről, és még a kocsiállások kiosztásáról is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr908035032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása