"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Expresszbusz blog

Tényleg itt a Flixbus!

Még nem új járatok, csak új szín Budapesten

2016. március 22. - Expresszbusz

Legutóbb még csak azt írtuk, hogy Magyarországra jön a Flixbus, és nem csak járatokkal, hanem regionális irodát is nyit. Most már azt is látjuk, hogy nem ígérgettek a levegőbe: üdezöld buszok jelentek meg a Népligeti buszállomáson és a Budapest-Bécs vonalon. Igaz, egyelőre nem új járatok indultak, hanem csak színt váltottak a meglévőek – de ettől ez még érdekesebb!

flixbus_nepliget.jpg

Mint azt Aron_son sony872 blogja megírta, és a fenti mobilos képnél sokkal szebb fotókkal illusztrálta, Budapest és Bécs között a BLAGUSS immár FlixBus feliratú zöld buszokkal közlekedik, mégpedig napjaink egyik legnagyszerűbb buszával, a Setra 500-as szériával. Ráadásul a buszok magyar rendszámúak, és magyarok a sofőrök is. A BLAGUSS nem először vált dizájnt a vonalon, de ezúttal mintha többről lenne szó.

blaguss_becs_merci_szlovak_rendszammal.jpg

A Budapest-Bécs autóbuszvonal már a két világháború között is létezett, csak akkor még – autópálya hiányában – az 1-es főúton bóklásztak a buszok. A két főváros között a járatok zömét évtizedek óta a magyar VOLÁNBUSZ és az osztrák BLAGUSS közlekedteti, vagy saját járműveivel, vagy alvállalkozókon keresztül. Ami közös volt, hogy eddig mindketten a EUROLINES zászló alatt robogtak, a VOLÁNBUSZ és a BLAGUSS hagyományosan a legrégibb európai buszos ernyőszervezet magyar és osztrák partnerei. Legalábbis eddig így volt.

xlixbus_nepliget_hatso_bp-wien.jpg

A Flixbus megjelenése a térségben új helyzetet teremtett. Úgy tűnik, hogy a Blaguss dobta 30 éves partnerségét a EUROLINES-szal, cserébe a fiatal német szerető öleléséért: a honlapján már semmi sem emlékeztet a Eurolines-os múltra. Aki a https://www.eurolines.wien/de/startseite/ oldalon Bécsből Budapestre keres jegyet, azt átirányítják a VOLÁNBUSZ (magyar nyelvű!) oldalára.

És ha jobban megnézzük a kínálatot, a VOLÁNBUSZ is mintha kezdene elcsábulni. Előfordulhat, hogy a legnagyobb magyar távolsági buszos társaság a kissé öregecskedő EUROLINES helyett esetleg a FlixBus partnereként keresse a boldogságát? Mindenesetre az már látszik, hogy a FlixBus értékesítési rendszerében már nem csak a BLAGUSS-os járatok szerepelnek (pár hete még így volt), hanem már VOLÁNBUSZ járatokra is lehet foglalni. Szemmel láthatóan még csak kicsi kontingens van megnyitva a németek felé, ezért a VOLÁNBUSZ bécsi járatai a FlixBusnál hamar „betelnek”, míg a BLAGUSS járatai – melyeket már nem is a BLAGUSS, hanem a FlixBus CEE járatként tüntetnek fel – még kedvező áron foglalhatóak. Főleg most, hogy március 22-ig félmillió jegyet ad 9 euróért a FlixBus. Ez nagyjából megfelel a VOLÁNBUSZ legakciósabb bécsi árainak.

bp-wien_flixbus_foglalas.jpg

Amennyiben a milliós európai nagyvárosok közötti hálózatát a FlixBus továbbra is ugyanolyan dinamikusan fejleszti, mint eddig, úgy elképzelhető, hogy Budapest és Bécs között hamarosan bővül a menetrend, és akár még az idén óránként fognak járni a zöld luxusbuszok.

Hogy ez hogyan érinti a konkurenciát? A BerlinLinienBus-Gschwindl együttműködésben közlekedő napi 3 járatpár esetében a szolgáltató már hozzáigazította a kapacitását az igényekhez, és mikrobuszokkal közlekedik a Liszt Ferenc reptér és Bécs között.

blb-gschwindl_mikrobusz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr38507178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása